BTW Aangifte

Het verzorgen van de belastingaangifte is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van Cijfermensen voor ondernemers. De omzetbelasting (BTW) is een behoorlijk lastig onderwerp. Veel ondernemers lopen tegen vragen en fouten aan die wij kunnen beantwoorden, signaleren en oplossen. Omzetbelasting is “echt geld” en een foutje maken kan veel geld kosten.

Ben je ondernemer, dan heb je te maken met de BTW. Over je omzet betaal je BTW, tenzij je prestaties vrijgesteld van BTW zijn, het nultarief van toepassing is, of je prestaties onbelast zijn. Jij berekent de BTW aan je klanten. De aan jou in rekening gebrachte BTW voor inkopen en kosten kun je in aftrek brengen maar vaak met de nodige mitsen en maren.

Cijfermensen BTW Aangifte Belastingdienst Groningen

Belastingadvies

Wat kun je aftrekken en wat niet? Wat is wijsheid bij het kopen of leasen van een auto, hoe zit het met een fiets van de zaak? Hoe moet je omgaan met die bon van dat etentje, die bedrijfskleding of dat relatiegeschenk? Wat doe je met privégebruik?

Verschillende BTW tarieven

Het standaard BTW tarief is 21%. Daarnaast is er ook een laag BTW tarief van 9%. Dit is van toepassing op producten die in de eerste levensbehoefte voorzien. Denk daarbij aan water, levensmiddelen en bijvoorbeeld het schilderwerk aan woningen. Ook goederen en diensten die de ontwikkeling van mensen bevorderen, zoals kranten en boeken vallen onder dit tarief. Maar ook andere diensten kunnen onder het verlaagde tarief vallen. Tenslotte zijn er goederen en diensten waar 0% BTW op van toepassing is. Dat komt met name voor in exportsituaties. En er zijn bovendien verschillende vrijstellingen mogelijk. Vooral deze vrijstellingen zorgen voor een meer complexe aangifte omzetbelasting waar snel fouten in worden gemaakt maar waar ook slimme keuzes gemaakt kunnen worden.

Cijfermensen BTW Belastingdienst Omzetbelasting

BTW per jaar, maand of kwartaal

De meeste ondernemers doen Btw-aangifte over een kwartaal. Je betaalt dan de omzetbelasting in de maand die volgt op het kwartaal waarover je de aangifte doet. Wat de periode is waarover jij aangifte moet doen lees je in de brief die je ontvangt samen met je btw-identificatienummer. Het is mogelijk om de BTW per maand af te rekenen, dat kunnen we voor jou bij de fiscus aanvragen.

Vacature Cijfermensen Groningen

Cijfermensen voor ondernemers is op de hoogte van alle ins- en outs van de belastingwetgeving. We adviseren al tientallen jaren ondernemers in verschillende branches.